ssssffff@abv.bg, qwsaszxc@abv.bg, hvfjeiwew@abv.bg sssssfffff@abv.bg zzzfff@abv.bg eueuwienw@abv.bg

„АБВ Съвети“: Какво е „Спам“ и как да се справим с него? (видео)

АБВ Поща отговаря на най-актуалните потребителски въпроси, свързани със СПАМ и сигурността в онлайн пространството и използването на електронната поща чрез специална поредица от видеа – „АБВ Съвети“. Първата тема, с която ще започнем, е свързана със спама и какви са начините да се справим с него.

Знаете ли какво е „Спам”?

„Спам” е масово изпращане на непоискани съобщения, най-често с рекламно съдържание. Освен като метод за предлагане на стоки и услуги, спам съобщенията се използват и като поле за осъществяване на финансови измами и кражба на лични данни или така нареченият „фишинг“.

Обикновено средностатистическият потребител изпраща по няколко имейла на ден. В по-особени случаи те могат да бъдат повече, когато се налага да се изпрати информация до по-голяма група от  потребители.  Спамерите обаче изпращат хиляди имейл съобщения в секунда.

Сигурно се чудите какво печелят спамерите от всичко това?

Отговорът е, че  правят това, за да постигнат интереси от различно естество или пък финансова изгода. Обемът на спам съобщенията, които  се изпращат дневно, е толкова голям, че дори и само един процент от получилите го да се подведат по съдържанието му и да последват линковете в него, това генерира солидни печалби.

В борбата срещу масовия спам на помощ идват мерки, предприети от организации като Spamhouse.оrg, които поддържат постоянно актуализиращи се списъци с източници на спам и други интернет опасности.  Така интернет доставчиците и сайтовете за електронна поща, какъвто е АБВ Поща, могат да ползват тези списъци, за да ограничават количеството спам, което е насочено към техните потребители.

Как можете да ограничите спама във вашата пощенска кутия?

 • Бъдете внимателни къде и на кого давате имейл адреса си.
 • Бъдете предпазливи към случайни сайтове и услуги, които изискват регистрация, инсталирането на безплатни програми или сайтове с неизвестен автор.
 • Съветваме ви добре да обмислите участието си в различни игри с награди, в мрежата и извън нея.

Ако вече получавате спам – Използвайте възможностите на АБВ Поща:

 • Можете да блокирате писмата от определени имейл адреси или дори цели домейни. За да се случи това, влезте в настройките на пощата си и кликнете върху менюто „Защита от спам“.

Може да блокирате писмата

 • Използвайте бутона „Спам”, за да отбележите дадено съобщение като такова. По този начин обучавате СПАМ филтрите на вашата АБВ поща и постепенно създавате специфична настройка на съдържанието, което пристига във вашата пощенска кутия.

Използвайте бутона спам

 • Използвайте филтрите за сортиране на имейл съобщенията по папки, които се прилагат и спрямо думи или фрази от пристигащите писма.

Използвайте филтрите

Ако в кутията си видите писмо, което предлага нещо прекалено хубаво, за да е истина или изисква някаква лична информация  – просто не кликвайте на връзките в него и го докладвайте като спам.

Очаквайте следващото видео от „АБВ Съвети” в блога на АБВ Поща през  месец юни. Очакват ни още интересни видеа по темите „Сигурност”, „Регистрация” „Фишинг” и още други.

 Следете и Facebook страницата на АБВ Поща на адрес:  Facebook.com/mail.abv.bg

32 Коментара

 1. Минчо Стоянов

  ян. 13, 2023 at 9:59

  Аз съм възрастен човек. От години ежедневно ползвам АБВ поща.Щом отворя компютъра , най-напред преглеждам всичко в АБВпоща . Доволен съм . Компютърната ми грамотност е ниска и трудно , или почи не мога да се оправям със съветите.Коментиращите участници добре са описали проблемите , които стоят и при мене .Благодаря ви , АБВ! Бъдете живи и здрави да ни информирате още 120 години , че и по-вече!!! Дядо Минчо Танев – Варна

 2. Не мога да намеря опцията с настройките на спам.

 3. Привет! Търся помощ… Не мога да си влезна в пощата all@gbg.bg , едновременно с това не мога да си влезна и във facebook. Наскоро ми стана ясно, че не мога да пращам от тази поща…, но поне влизах в нея. Излизаше автоматичен съвет да сменя паролата и можех да видя, че едва ли не от цял свят са влизали в нея… Някакви насоки, за да не загубя пощата си? В момента не може просто да сменя паролата иска ми алтернативна поща…но също така сякаш не я приема и процеса не може да се завърши.

 4. Здравейте!
  За да Ви бъдем максимално полезни молим Ви, да се свържете с екипа по поддръжка, като попълните формата за контакт на този адрес:
  https://passport.abv.bg/app/profiles/sendtosupport/form
  Колегите ще се свържат с вас при първа възможност.
  Поздрави,
  Eкипът на АБВ

 5. Здравейте! Искам да попитам ако отворите спам съобщение може ли нещо да стане и да достигнат до лични данни? Или е измама? Отворих едно и пишеше в него, че може да ми влезнат в телефона и доста Глупости още, веднага го изтрих, но ме притеснява по този начин да не съм и дала достъп?

 6. Здравейте!
  За да разгледаме проблема Ви в детайли е необходимо да се свържете с екипа по поддръжка, като попълните формата за контакт на този адрес:
  https://passport.abv.bg/app/profiles/sendtosupport/form
  Колегите ще се свържат с вас при първа възможност.
  Поздрави,
  Eкипът на АБВ

 7. Красимир

  сеп. 16, 2020 at 7:45

  Едни от най-големите спамъри в България – НетИнфо и техните подопечни фирми и фирмички пишат статия за спама в абв 😀 ?!
  Като сте толкова отворени защо не добавите филтри по ключови думи (знам че можете да го направите, но не искате)???
  Даже съм ви писал по въпроса…

 8. Поздравления!!!!

 9. Здравейте!
  За да Ви бъдем максимално полезни молим Ви, да се свържете с екипа по поддръжка, като попълните формата за контакт на този адрес:
  https://passport.abv.bg/app/profiles/sendtosupport/form
  Колегите ще се свържат с вас при първа възможност.
  Поздрави,
  Eкипът на АБВ

 10. христина

  май 17, 2020 at 7:02

  въпреки отбелязване за спам и фишин измама пак ми пристигат писмата

 11. информацията е много полезна – благодаря ви, АБВ

 12. Добромир

  ное. 04, 2019 at 10:30

  Моля добавете бутон, чрез който директно да включа спама в забранителния списък.

 13. Един от начините да се забавлявам е да преглеждам папката СПАМ. Има много забавни реклами и фишинг опити. Често се смея от сърце на глупостите които спамърите измислят.
  Също така е полезно да си наясно с най-модерните начини за измама.

 14. Да,отнема ми по половин час всеки ден да отсея важната информация от ,,спам,,-а.
  ps: Този,който е писал статията,май мноого обича да използва въпросителният знак(на места,където не му е мястото).

 15. Az prosto gi tria direktno. Kolkoto po=malko imate rabota s kompiutri i internet , tolkova po-dobre, A facebook e vurha na idiotiata.

 16. При мене всичко отиде на СПАМ.Как да се оттърва от това?Мога ли ,чрез gmail@

 17. СПАМ филтъра на abv e пълна боза от години. Използвам abv пощата само за несериозни неща и регистрации в съмнителни сайтове.

 18. помагате ми , приятно е да преглеждам нещата,доволна съм

 19. Много полезна информация, ясно обяснена. Повече такива са нужни.

 20. Уникално! Супер съвети, много опростено! Въпросът ми е: Ако отбележа съобщение Х, като спам и то е с източник jeorge.g@domain.com, за напред всички съобщения от този източник ли ще влизат в папка СПАМ?

 21. Здравейте,
  Бихте ли си обновили добавката за Firefox до версия за WebExtension?
  Благодаря 🙂

 22. Анонимен

  май 13, 2017 at 7:49

  след като гледах клипчето, съм на мнението че абв може много по лесно да предпази потребителите си от голяма част от спама – достатъчно е да се направи филтър за сравнение на писмата на потребителите и съдържанието в писмата, което се дублира при N и повече потребителя, директно да вкарва писмото в спам папката…

 23. абв потребител

  май 11, 2017 at 16:55

  Ко? Абв имат спам филтър? Май има някаква грешка !!!

 24. Евгени Иванов

  май 10, 2017 at 9:11

  Здравейте,

  Хората знаят какво е Спам, но не знаят защо abv е пощата с най-много спам. При нито една друга поща няма чак толкова много спам – нито в gmail, нито в outlook, нито в yahoo или където и да е другаде. Добре е да си подобрите защитата, за да не получават хората десетки писма спам на ден.

 25. Всичко е чудесно описано и на теория трябва да работи така, но не става така.
  Колкото и да се „самообучава“ спам филтъра, или да се блокира дадена поща/домейн, писма продължават да идват. По редица причини

 26. Много полезна информация! Благодаря

 27. Петър Иванов

  май 09, 2017 at 15:31

  Ако добавите и двойна автентикация при логин, ще оберете всички точки! 🙂

 28. Пак продавате бази данни с мейли, но този път спамът отива където му е мястото. Изведнъж всичките 10-15 спама които получавах всеки ден от няколко седмици насам рязко започнаха да отиват в папка „Спам“. Случайност? Едва ли!

 29. От години го правя и точно за абв.бг съм се убедил,че спам защитата им е гола-вода.Колкото сайта блокират,толкова и пропускат.

 30. Много ще съм доволен ако можете да добавите бутон, чрез който директно да добавя спама в забранителния списък.

 31. Много добро видео, всичко е ясно и точно поднесено!

 32. Калоян Пенчев

  май 03, 2017 at 11:29

  браво!

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде показан.

*

*